چاقوی سرآشپز اصلی ترین و مهمترین ابزار کار یک سرآشپز حرفه ای است. و می توان گفت هر سرآشپزی حساسیت های خاص خود را در استفاده از چاقو دارد. ممکن است شما به عنوان یک سرآشپز یک چاقوی مخصوص خود داشته باشید که با آن خیلی راحت هستید اما اگر همین چاقو ممکن است برای شخص دیگر به این راحتی نباشد و نتواند با آن به سادگی کار کند.
در این مقاله به مواردی اشاره شده که شما را در انتخاب چاقوهای درست راهنمایی می کند.
اگر می خواهید یک آشپز حرفه ای باشید چاقوی مناسبی برای کار خود انتخاب کنید.
شما به یک چاقوی مناسب برای تکه تکه کردن و خرد کردن نیاز دارید.
برای انتخاب آن وقت بگذارید این کار ممکن است زمان بر باشد اما زمانی که شما چاقوی مورد نظر خود را پیدا کردید خواهید دید که کار کردن چقدر برای شما لذت بخش خواهد بود. یک سرآشپز حرفه ای با انواع چاقوی سرآشپز باید آشنا باشد و از کارکرد درست آنها مطلع باشد. انتخاب مناسب چاقو باعث می شود تا شما احساس کنید که کار کردن در آشپزخانه و سرو کار داشتن با مواد غذایی تا چه اندازه می تواند لذت بخش باشد. همچنین این کار باعث می شود تا کیفیت انجام کارها بهبود پیدا کند. چاقوها انواع مختلفی دارند و هر کدام برای کاری ساخته شده اند. اما انتخاب چاقوی سرآشپز معیار واحد و مشخصی برای تمامی افراد ندارد و این می تواند بیشتر یک امر سلیقه ای باشد.
در اینجا با کاربرد چاقوهای مختلف و نیز روش های انتخاب بهترین چاقو برای هر سرآشپز بیشتر آشنا می شویم.
سوال اساسی این است که چاقوی سرآشپز باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟
زمانی که برای اولین بار یک چاقو را در دست می گیرید باید به این نکته دقت کنید که آیا این چاقو می تواند نیازهای شما را برآورده کند یا خیر؟ چاقو باید به خوبی با دست و بدن شما هماهنگ باشد گویی که بخشی از بدن شماست. چاقو باید احساس راحتی در شما به وجود آورده و از نظر وزن و ظاهر نیز مناسب شما باشد. چاقوهای بزرگ و سنگین می توانند سرعت کار آشپزی را کاهش دهند چیزی که در راه اندازی رستوران حرفه ای اصلا قابل قبول نیست.
به وزن چاقو دقت کنید و چیزی انتخاب کنید که با بدن و جثه شما سازگار تر باشد.
همچنین ظاهر برخی از چاقوها می تواند ترسناک باشد و حس خوبی به آشپز ندهد. چاقوهای سبک آزادی عمل بیشتری برای شما به همراه دارند و به شما اجازه می دهند با سرعتی بسیار عالی مواد غذایی را خرد و تکه تکه کنید. همچنین با این نوع چاقوها بهتر می توانید توانایی های خود را به مرحله ظهور برسانید. البته برخی از آشپزها عقیده دارند چاقو باید سنگین باشد زیرا با فشار کمتر می توان مواد غذایی را خرد کرد و نیازی به وارد کردن نیروی بیشتر نیست. همانطور که گفتیم انتخاب چاقوی سرآشپز یک امر کاملا سلیقه ای است این شما هستید که باید بدانید با چاقوی سنگین راحت تر کار می کنید یا چاقوی سبک؟
معیار مهم دیگر در انتخاب چاقوی سرآشپز ابعاد آن است.
چاقوهای 8 اینچی معروف ترین سایز چاقوی سرآشپز است.
این چاقو ها از محبوبیت بالایی در میان آشپزها برخوردار است.
نوع 10 اینچی این چاقوها هم به راحتی می تواند انواع مواد را با کمترین نیرو خرد کند اما شاید در نظر بسیاری از افراد کمی ترسناک به نظر برسد. چاقوهای 6 اینچی نیز وجود دارند که با سرعت و چابکی می توانید انواع مواد را با آن خرد کنید اما شاید برای خرد کردن مواد غذایی بزرگ و سخت مثل هندوانه یا آناناس کمی با آن مشکل داشته باشید زیرا وقت و انرژی بیشتری از شما می گیرد.
چاقو یا کارد سرآشپز انواع مختلفی دارند و برای خرد کردن مواد مختلف , پوست گرفتن یا تکه تکه کردن و … از انواع مختلف چاقو استفاده می شود. در اینجا شما را با پرکاربرد ترین و مهمترین انواع چاقوهای سرآشپز آشنا می کنیم.
این چاقو دارای تیغه ای بین 15 تا 30 سانتی متر می باشد
و پهنای آن نیز تقریبا 3 تا 4 سانتی متر است.
نوک تیز و دسته محکم از ویژگی های چاقوی سرآشپز است.
خرد کردن و تکه تکه کردن قطعات بزرگ گوشت , خرد کردن و تکه تکه کردن سبزیجاتی مثل هویج و … از کاربردهای مهم این نوع کارد است. البته تقریبا تمامی کارهای یک سرآشپز حرفه ای توسط این چاقو قابل انجام است. به همین دلیل تمامی سرآشپز های دنیا یک مدل از این چاقو را دارند.
از نظر شکل ظاهری تقریبا مشابه با چاقوی سرآشپز است.
تفاوت آن در کوتاه تر بودن طول تیغه آن است که بین 6 تا 10 سانتی متر می باشد.
پهنای آن کمی بیشتر است و مهمترین کاربرد آن نیز در پوست گرفتن سبزیجات مختلف مثل سیب زمینی , بادمجان و حتی گوجه می باشد. از این چاقو برای کارهای ظریف و دم دستی نیز می توان استفاده نمود.
برای خرد کردن مواد اولیه یک سالاد خوشمزه یا نصف کردن یک ساندویچ به زیبایی هر چه تمام تر یا خرد کردن میوه های رنگارنگ شما نیاز به یک چاقوی مناسب دارید بدون آنکه آنها را له کنید. چاقوی مضرس دار می تواند به شما در این کار کمک کند تا مواد اولیه را به صورت یکدست و زیبا خرد کنید. این چاقو شبیه چاقوی نان بری است اما دندانه های آن تیز تر است و طول تیغه آن نیز کوتاه تر می باشد. کار کردن با این نوع چاقو ها جذابیت خاصی دارد زیرا کارهای تخصصی زیادی می توانید با آنها انجام دهید که از چاقوهای دیگر برنمی آید.
گاهی اوقات این چاقو ها کمی خمیده هستند اما نه زیاد.
از این چاقو با نام های چاقوی ساندویچ یا چاقوی گوجه نیز یاد می شود.
اگر می خواهید یک برش تمیز از هر چیزی که مغز نرم و پوست سفت دارد داشته باشید این چاقو ابزار بسیار مفیدی خواهد بود.
این یک چاقوی بسیار کاربردی مخصوص انواع گوشت است.
چاقوهای کشیده و باریک با کمی خمیدگی در طول تیغه آنها که نوک شان نیز کمی تیز و باریک است.
دارای حداقل 12 سانتی متر طول می باشد که برای فر رفتن در شکاف های کوچک و ریز بسیار مناسب است. کار کردن روی گوشت گوساله , گوشت مرغ , فیله کردن انواع گوشت , جدا کردن چربی های گوشت , جدا کردن گوشت از استخوان و کارهای از این قبیل را می توان توسط چاقوی سرآشپز بونینگ انجام داد.
این چاقو دارای تیغه ای بلند و دندانه دار است و برای بریدن نان های حجیم مناسب است.
این چاقو قادر است انواع نان های نرم تا نان های سیاه و سفت آلمانی را برش دهد.
نان به خوبی توسط این کارد حرفه ای سرآشپز بدون اینکه آنها را له یا ریش کند.
دسته های این نوع چاقوها می تواند از نوع کلاسیک یا دسته حفاظ دار باشد.
این چاقو ظاهری مثل چاقوی سرآشپز دارد.
تفاوت آن در تیغه ضخیم تر و محکم تر آن است و سایز آن نیز کمی بزرگتر است.
برای تکه تکه کردن قطعات بزرگ گوشت برای کباب این چاقو ابزار بسیار مناسبی است.
ساطور یا چاقوی قصابی دارای تیغه ای محکم و دسته ای کلاسیک است که برای ضربه زدن های محکم به گوشت و استخوان بسیار مناسب است. کاربرد اصلی این نوع چاقو در واقع نیز همین است که بتواند قطعات گوشت و استخوان را با هم خرد کند. این نوع چاقو دقتی در خرد کردن ندارد
و گوشت را در تکه های بزرگ همراه با استخوان خرد می کند.
این نوع چاقوی کوچک اندازه ای بین 5 تا 8 سانتی متر دارد
و دارای لبه ای معمولا صاف است اما مدل های دندانه دار آن نیز وجود دارد.
از این چاقو برای پوست گرفتن پیاز , برش های ریز و تزئینی روی میوه ها و سبزی های مختلف , خط انداختن روی گوشت , له کردن سیر و کارهای کوچک و ظریف دیگر استفاده می شود.
برای برش انواع پنیر از این چاقو با تیغه های سفت و غیر قابل ارتجاع استفاده می شود.
این نوع چاقو دارای پهنای زیادی نیست و لبه آن بسیار تیز است.
روی تیغه آن سوراخ های ریزی دارد که از چسبیدن پنیر به آن جلوگیری می کند تا یک پنیر با برش یک دست و صاف داشته باشید.
این چاقو دارای تیغه خمیده و کوتاه است و از آن برای خارج کردن مغزها و داخل میوه ها از پوست استفاده می شود.
برای مثال از آن برای خارج کردن هسته میوه ه هایی مثل آووکادو یا خالی کردن داخل خیار , بادمجان و … برای دلمه استفاده می گردد.
از دیگر انواع چاقوی سرآشپز می توان به مدل گهواره ای اشاره کرد.
تیغه این چاقو پهن و هلالی است و دارای دو دسته است.
همانطور که در شکل می بینید هر چیزی که قصد خرد کردن آن را دارید به ویژه سبزیجات را روی تخته بریزید و با دو دست آن را روی مواد تکان دهید. این یک روش بی خطر برای خرد کردن سبزیجات و … است.
این چاقو برای آشپزهای چینی حکم چاقوی سرآشپز را دارد.
توسط این نوع چاقوی سرآشپز می توان انواع ماهی , میگو و سبزیجات را خرد کرد و برش داد و حکم چاقوی همه کاره را دارد.
در صورت نیاز به مشاوره انتخاب بهترین چاقوی سرآشپز , خرید تجهیزات آشپزخانه رستوران , انتخاب پرسنل , تبلیغات رستوران و تمامی امور مرتبط با رستوران کافیست با کمالو تماس بگیرید.